עמותה ששמה לעצמה יעוד להכשיר נשים משוקמות מזנות בעבודה גאה בסטודנטית הראשונה למשפטים
בזכות ארגון הנשים סורופטימיסט, שבין מטרותיו העצמת נשים ועידודן לרכוש השכלה ומקצוע – זכיתי לשמוע על פרויקט ייחודי מפי איריס שטרן לוי שהקימה עם שותפתה טל גרנות את המכללה החברתית. המכללה היא מסגרת לימודית מעניינת ביותר שהוקמה לפני כמה שנים ומטרתה השמת נשים שעזבו את הזנות ורוצות להיכנס לשוק התעסוקה.
בארץ יש היום כ-15,000 נשים שעוסקות בזנות (במספר זה נכללים גם נערים קטינים). מרבית העוסקים בזנות מתחילים את עיסוקם בגיל 14-12 בעקבות פגיעה מינית בבית או בסביבה הקרובה. 94% מהם עושים זאת בבתים ויש להם סרסורים, ורק 6% עובדים ברחוב. שיעור הנשים המבקשות לצאת מהזנות מוערך ב-95%-85% אך המסגרות התומכות מעטות ומספרן לא גדל במשך 30 השנים האחרונות. תהליך השיקום הוא ארוך והמכללה היא השלב האחרון.
המורים במכללה הם מתנדבים בעלי עסקים הרוצים ללמד את התחום שלהם ולאחר מכן להעסיק את הנשים בשכר במקומות העבודה וללוות אותן ליווי צמוד. במהלך הלימודים לומדות הנשים כישורי שפה, כישורים חברתיים, עבודת צוות, כתיבת קורות חיים והערכה עצמית נוסף על התמחויות ספציפיות באופנה, ניהול משרדי, קורס למטפלות לגיל הרך באוניברסיטת תל אביב ובעתיד אפילו היי-טק.
ההישג הגדול ביותר של המכללה הוא בוגרת שהפכה לסטודנטית למשפטים במלגה מיוחדת ותוך כדי כך עובדת לפרנסתה. הצעירה, בת 22, עסקה בזנות מגיל 12 לאחר שנאנסה בידי אביה. למרבה הפלא היא תמיד הייתה תלמידה מצטיינת וזאת משום שמצאה מחסה בספריה וקראה והרחיבה דעת. הסיבה שבחרה בלימודי משפטים היא הרצון לעזור לחברותיה ולהיפרע מהפוגעים.
שאלתי את איריס מהו הפרופיל הסוציו-אקונומי של אוכלוסיית הנשים שעוסקות בזנות והתשובה המפתיעה הייתה "מרמת אביב ג' ועד לשכונות הדרומיות של העיר".
איריס גם שברה את המיתוס של הסרט "אישה יפה" וסיפרה כי גם הנערות הצעירות והיפות המשתכרות אלפי שקלים ליום מבזבזות אותו מיד, בהיותו "כסף מלוכלך" כהגדרתן. אף אחת אינה חוסכת, קונה לעצמה בית ומבטיחה את עתידה. הן עוסקות יותר בהרס עצמי באמצעות הסמים שמקהים את תחושות הגועל שלהן.
בחמש השנים האחרונות שוקמו 65 נשים ורק שש מהן חזרו לזנות.
אחרי ההרצאה רציתי לצעוק: זה הכול? הרי זו טיפה בים. אבל הנשים הטובות של סורופטימיסט אספו 3,000 שקלים בערב אחד, והנה בסיס לעוד מלגה אקדמית.