מועמד לעבודה שנדחה בקבלה לעבודה מחמת מינו זכה בפיצוי סמלי בלבד עקב חוסר תום לב מצדו
העובדות
תומר שחל, תושב גבעתיים וסטודנט למשפטים (להלן: "המועמד"), ביקש להתקבל לעבודה כמלצר באורבן קיטשן בע"מ (להלן: "המסעדה"). המועמד נענה כי "מלצרות זה רק לבנות". יומיים לאחר מכן שב המועמד למסעדה בלוויית חברתו אשר הציגה עצמה כמועמדת לתפקיד מלצרית וניהלה שיחה עם אחת מעובדות המסעדה – שיחה אשר הוקלטה ע"י המועמד. במהלך השיחה נאמר כי "מלצרות זו לא אופציה לגברים" ולשאלת החברה השיבה עובדת המסעדה כי "מלצריות תמיד מחפשים". המועמד הגיש תביעה עקב אפליה מחמת מינו בקבלה לעבודה מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. מנגד, המסעדה טענה כי המועמד אינו פעל בצינורות המקובלים הנדרשים בקבלת עבודה (השארת קו"ח ופרטי התקשרות במידת הצורך) וכי הוא לא דורש עבודה אמיתי וכל כוונתו הייתה להפיל את המסעדה בפח. לטענת המסעדה, היא אינה מפלה בין גברים לנשים ומגוון התפקידים מוצע לכולם.
פסק הדין
בית הדין קיבל את התביעה בחלקה וקבע כי המסעדה לא קיבלה את המועמד לעבודה בשל מינו ובכך הפרה את חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. נקבע, כי המסעדה בחרה להעסיק מלצריות בלבד ובכך פגעה היא פגיעה כפולה בגברים: ראשית, פגיעה בגברים אשר לא הועסקו אצלה. שנית, המסר הסקסיסטי של המסעדה כי על נשים לעבוד כמלצריות ושימור הסטריאוטיפ של נשים וייעודן לעבודה מסוג מסוים.
כבוד השופטת העמידה את סכום הפיצוי למועמד על סך 15,000 ש"ח אולם נציגי הציבור החליטו כי המועמד אינו תם לב והגעתו השנייה למסעדה הייתה למען ביסוס עילה בלבד תוך שמשך את נציגת המסעדה בלשונה ולכן יש לפסוק לו פיצוי סמלי בלבד: "עובד המגיע לדרוש עבודה עליו לנהוג על פי חובת האמון המוגברת בדיני עבודה, משמע עליו לבוא בתום לב ובניקיון כפיים". כמו כן, המועמד לא פנה אל נציגי המסעדה בניסיון ליישר את ההדורים בטרם פנה לערכאה המשפטית.
אי לכך, הוחלט כי המסעדה תשלם למועמד סך של 1000 ש"ח פיצוי בגין הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
ס"ע 1783-11-14● בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב ● על ידי כבוד השופטת ד"ר אריאלה גילצר-כץ ● התובע: תומר שחל ● הנתבעת: אורבן קיטשן בע"מ ● ניתן ב-13.08.2017