בעקבות הפיגוע האחרון בהר אדר ובהיעדר הגדרה קלאסית לפרופיל מחבל מדינת ישראל צריכה לייעל את מנגנוני האבטחה ומסננות הביטחון. המדינה הינה המעסיק השני בגודלו עבור האוכלוסייה הפלסטינית בארץ. זהו מצב רגיש שבו מעל 150 אלף עובדים פלסטינים מגיעים כל בוקר לעבודה מהשטחים לישראל. מציאות זו וחוסר הוודאות מחייבים התמודדות חדשה כדי להמשיך ולשמור על סטטוס קוו שבו אף אחד מהצדדים לא חוצה קווים אדומים. בהעדר מדיניות ברורה, באחריותו של כל מעסיק למנוע תרחישים של אלימות ומתח בכדי להמשיך את הפעילות השוטפת ולמנוע פעילות של מפגע בודדבעקבות הפיגוע האחרון בהר אדר ובהיעדר הגדרה קלאסית לפרופיל מחבל מדינת ישראל צריכה לייעל את מנגנוני האבטחה ומסננות הביטחון. המדינה הינה המעסיק השני בגודלו עבור האוכלוסייה הפלסטינית בארץ. זהו מצב רגיש שבו מעל 150 אלף עובדים פלסטינים מגיעים כל בוקר לעבודה מהשטחים לישראל. מציאות זו וחוסר הוודאות מחייבים התמודדות חדשה כדי להמשיך ולשמור על סטטוס קוו שבו אף אחד מהצדדים לא חוצה קווים אדומים. בהעדר מדיניות ברורה, באחריותו של כל מעסיק למנוע תרחישים של אלימות ומתח בכדי להמשיך את הפעילות השוטפת ולמנוע פעילות של מפגע בודד
התנהגות או התפרצות של עובדים נובעת מאי שביעות רצון מסיטואציה כלשהי אשר נגרמת מסיבות ביטחוניות, פליליות, מחאה על החלטה כלשהי וכדומה. הפרת סדר יכולה להתבצע על ידי אדם או קבוצת אנשים אשר להם אינטרס משותף לפעול בניגוד למצב הנוכחי. הפרת הסדר יכולה להיות מאורגנת או ספונטנית עקב התלהטות יצרים בקרב הפרט או קהל מסוים. הפרת הסדר יכולה להתרחש במיקומים שונים כגון: משרדים, כיתות, פרוזדורים ובכל מקום שישנו פרט או ציבור שקיים רצון להפריע את שגרת יומו.
על מנת לבצע נזק מכוון, פיגוע או חבלה צריכים להתקיים 2 משתנים: אמצעי- ללא אמצעי כלשהו לא יוכל המפגע לגרום נזק משמעותי וכוונה- למפגע צריכה להיות כוונה לביצוע הפיגוע/ נזק /חבלה.
לפיכך חשוב לנסות ולפעול לאיתור מוקדם על ידי הדרכים הבאות:
1. אם על ידי איתור אדם הנתפס כאלים פיזית/מילולית.
2. על ידי איתור סימנים חריגים ומחשידים המתגלים אצל התוקף היכולים להעיד על כוונתו לקחת חלק באירוע פגיעה.
סימנים מחשידים בהתנהגות העובד:
• התנהגות חריגה, יוצאת דופן ומעוררת חשד- התנהגות לא טבעית שאינה מתאימה לאופי מקום העבודה.
• חוסר או עודף שיתוף פעולה – התנהגות זו המביעה סימני לחץ וחרדה מהמפגש עם איש הביטחון אופיינית למי ש"מסתיר" דבר מה, אי מתן תשובות החלטיות או מתן תשובות לשאלות לא רלוונטיות ושיתוף של מידע עודף ומיותר.
• חשש מיצירת קשר עין – האדם לא מסתכל לכיוון מאבטח או אחראי הביטחון. "לא רואה" או "לא שומע" את איש הביטחון, התחמקות- ניסיון לעבור מבלי ליצור מגע כלשהו.
• הזעת יתר וחוסר מנוחה – התנהגות לחוצה, חוסר שקט, רעד ובלבול.
• "תחושת בטן" - איש הביטחון חש שישנה בעיה מסוימת עם האדם הניצב מולו אך אינו יכול להצביע בדיוק על מהות הבעיה.
• סימנים מחשידים נוספים הקשורים בהתנהגות – רעד בידיים, הסמקה, העברת משקל הגוף מצד לצד, דיבור לא ברור, הסתכלות לצדדים תוך כדי חיפוש אחר דברים לא ברורים.
סימנים מחשידים בהופעה החיצונית:
• לבוש חריג – הופעה בבגדים שלא הולמים את אופי מקום העבודה. חליפה אשר לא תואמת מקצוע או אישיות, לבישת פרטי לבוש חורפיים בימים חמים, ביגוד שלא במידה.
• כבודה חריגה– הגעה של אדם עם פריט אשר לא תואם את אופיו ועבודתו כגון: תיק כבד, בחור צעיר עם תיק עסקים, איש עסקים לבוש מכובד שמגיע עם תיק גב מרופט וכד'...
• כבודה שהושלכה- אדם המשליך כבודה בכוונה ומתרחק מהמקום מהווה סימן מחשיד להתנהגות והופעה חריגים ביותר עד שקיים חשד סביר לפיגוע מיידי.
ולכן חשוב לפעול לבידוד האירוע ותחימתו הברורה, בנוסף לכך צמצום שטח הפרת הסדר למינימום האפשרי כגון: מספר חדרים מצומצם, פרוזדור, חדר או משרד מסוים.
פעולות בזמן גרימת הנזק:
• הודעה מידית לנאמן הביטחון וכוחות ביטחון.
• הודעה מידית לכלל העובדים בדבר האירוע והעברת דיווח מפורט לגבי מיקום האירוע ומהותו.
• אין להישאר במקום האירוע – יש להתרחק ממרכז האירוע במידי.
• יש לנסות להתערב ולהרגיע את ההתקוממות או לנסות ולגשר בין הצדדים.
• העברת דיווח בזמן אמת למנכ"ל.
• במקרה של זיהוי נשק חם או קר(סכין דוקרן וכד') יש להתפנות ממקום האירוע, לנעול את כל הדלתות במטרה להגביל את האירוע לאזור מתוחם ומוגדר.
• יש להישאר בתוך המשרדים ולא לצאת לכיוון אירוע החריג – גם לא מתוך סקרנות.
• והיה ולא נותרת ברירה יש להיעזר בדרכי גישה חלופיות ולא להיחשף יתר על המידה לאירוע החריג.
• חזרה לשגרה תתאפשר רק לאחר הודעה מפורשת מטעם איש הביטחון או גורמי הביטחון.
המציאות מחייבת התמודדות עם אינתיפאדה חדשה המתבצעת לרוב ע"י מפגעים יחידים. עוד בתהליך הקבלה הראשוני תהליך הסינון, ניתן באמצעות בדיקות פשוטות ומקדימות לזהות עובדים אשר עלולים לפגוע באופן מכוון. תהליך הסינון הראשוני הוא חשוב וקריטי בכדי להכיר את קבוצת העובדים ולהעסיק את המתאימים ביותר. כמו כן לקצין הביטחון יש תפקיד חשוב מאוד, עליו להיות מקצועי ביותר ולעבוד בשת"פ עם המשטרה ולהכיר את כל אמצעי התמיכה שהמשטרה מספקת גם בזמן תהליך הסינון וגם במהלך העבודה. בנוסף חברה שמעסיקה תמהיל משולב של יהודים ובני מיעוטים עליה להוציא מזכר דיסקרטי שמלווה בהדרכה קבוצתית או אישית. כיצד מתמודדים במידה ויש מהומות בין בני מיעוטים לבני מיעוטים ובין בני מיעוטים ליהודים.
שלומי אדר, מומחה ליישום אסטרטגיות ניהוליות בסקטור העסקי לביטחון ואבטחת מידע ובחינת תהליכי עבודה והתאמתם לארגון. בעל ניסיון של מעל 25 שנה במגזרי התעשייה, חברות היי-טק ותשתיות.
https://www.adarsecurity.co.il/